Coeliac ScreenTM jest testem immunochromatograficznym przeznaczonym do wykrywania w krwi ludzkiej przeciwciał IgA/IgG/IgM przeciwko transglutaminazie tkankowej, głównemu autoantygenowi związanemu z celiakią. Wykrywanie przeciwciał IgG jest ważnym elementem zapobiegania fałszywie ujemnym wynikom uzyskiwanym u pacjentów z niedoborem IgA (około 2–3% populacji osób z celiakią).

  • Test na podstawie próbki krwi z palca
  • Badanie przeciwciał IgA/IgG/IgM przeciwko transglutaminazie tkankowej
  • Dokładny wynik już po 10 minutach
  • Wysoka dokładność porównywalna do testów laboratoryjnych

Celiakia

Celiakia jest chorobą, która uszkadza jelito cienkie i zaburza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia Osoby cierpiące na celiakię nie tolerują glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu.

Gluten znajduje się głównie w żywności, ale można go spotkać winnych produktach, takich jak lekarstwa, witaminy czy pomadki do ust.

Kiedy osoby cierpiące na celiakię spożywają jedzenie lub używają produktyzawierającegluten, ich system immunologiczny odpowiada uszkadzaniem lub niszczeniem kosmkówjelitowych. W normalnych warunkach kosmki umożliwiają absorbowanie składnikówodżywczych z jedzenia poprzez ścianki jelita cienkiego do krwi. Bez zdrowych kosmków osoba staje się niedożywiona niezależnie od ilości pożywienia, które zjada.

U niezdiagnozowanych pacjentów z celiakią, którzy spożywają gluten, mogą występować niedobory witamin i minerałów, niedożywienie, anemia, a także wzrasta ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego


Najczęstsze objawy:

  • Anemia (Fe lub kwas foliowy, ale też B12)
  • Bezdech
  • Biegunki
  • Bóle brzucha i wzdęcia
  • Bóle kostne
  • Braki miesiączki
  • Depresja
  • Niepłodność i poronienia
  • Opryszczka
  • Osłabienie mięśni
  • Ospałość
  • Osteoporoza
  • Owrzodzenie jamy ustnej
  • Przemęczenie
  • Utrata wagi
  • Wymioty

Diagnostyka

Ze względu na szeroki zakres objawów, celiakia jest trudna do diagnozy. Aby ją zdiagnozować, standardowo wykonuje się biopsję jelita. Obecnie pojawiły się jednak testy, które na podstawie kropli krwi pozwalają szybko i dokładnie wykryć celiakię.
Coeliac Screen jest testem immunochromatograficznym przeznaczonym do wykrywania w krwi ludzkiej przeciwciał IgA/IgG/IgM przeciwko transglutaminazie tkankowej, głównemu autoantygenowi związanemu z celiakią. Wykrywanie przeciwciał IgG jest ważnym elementem zapobiegania fałszywie ujemnym wynikom uzyskiwanym u pacjentów z niedoborem IgA (około 2–3% populacji osób z celiakią).
Coeliac Screen można używać jako testu przesiewowego, gdyż przy dużej dokładności jest to metoda znacznie tańsza i mniej inwazyjna niż obserwacja zmian histologicznych. Na podstawie porównania do pacjentów poddanych biopsji określono czułość testu Coeliac Screen na poziomie 94% oraz swoistość na poziomie 97%.

Oprócz testu do badania obecności celiakii, CNS dostarcza również narzędzie pozwalające monitorować skuteczność diety eliminacyjnej. Test Coeliac Monitor pozwala określić, czy do organizmu faktycznie nie jest wprowadzany gluten. Test sprawdza obecność przeciwciał IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) i przeciwciał IgA przeciwko gliadynie, których występowanie związane jest ze spożywaniem glutenu.

Niestety Celiakia jest chorobą trwającą całe życie. Badania prowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że dotyka ok. 1% społeczeństwa. Zdecydowanym czynnikiem ryzyka są uwarunkowania genetyczne. Jedynym obecnie znanym sposobem leczenia jest dieta pozbawiona glutenu.

Po wykonaniu testów na celiakię zapraszamy do skorzystania z usług naszego doświadczonego dietetyka.



test2