Czy jedzenie, które spożywasz ma na Ciebie negatywny wpływ?

  • szybki i wiarygodny test na nietolerancje pokarmowe
  • sprawdza reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych
  • wynik już po 40 minutach
  • odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcje może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.

Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.

Objawy nietolerancji pokarmowej

  • nadwaga lub niedowaga,
  • stany zapalne skóry,
  • migreny, bóle głowy,
  • bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia,
  • bóle stawów lub mięśni.

Diagnostyka – Test Food Detective – 59 składników pokarmowych

Test Food DetectiveTM jest szybką, jakościową, opartą na teście ELISA metodą wykrywania przeciwciał IgG dla 59 różnych składników pokarmowych w ludzkiej surowicy lub osoczu krwi. Przeprowadzenie testu polega na pobraniu krwi z palca. Test może być wykonany samodzielnie przez pacjenta w domu, przez lekarza w gabinecie lub punkcie pobrań. Wynik jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał klasy IgG specyficznych dla 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.

Food DetectiveTM został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd z Wielkiej Brytani, będąca całością Omega Diagnostics Group PLC.

Test… i co dalej?

Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty stwarzające problemy. Identyfikacja tych produktów jest rzeczą trudną, natomiast pierwszy etap w tym procesie stanowi wykonanie testu Food Detective. Jeżeli test wykaże podwyższone stężenie przeciwciał przeciwko konkretnemu produktowi żywnościowemu, zalecane jest wyeliminować go całkowicie ze swojej diety na co najmniej 3 miesiące. Np. w przypadku nietolerancji na ziarna, jaja czy mleko, należy zastąpić je innym, nie uczulającym produktem. Jeżeli badanie wskaże na nietolerancje wielu pokarmów, zaleca się wówczas redukować ilość danego pokarmu w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.

Wyeliminowanie z diety nietolerowanego pokarmu na okres od 3 do 6 miesięcy wiąże się z obniżeniem poziomu przeciwciał, dlatego dopiero po tym okresie można podjąć próbę ponownego wprowadzenia tego pokarmu, ale w małej ilości i monitorować czy nie występują objawy nietolerancji. Zaleca się dietę rotacyjną dla produktów z mniejszym natężeniem nietolerancji pokarmowej. Nasz dietetyk ułoży dla Państwa stosowną indywidualną dietę metaboliczna/Fenotypową.

Testowane pokarmy

  • Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
  • Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
  • Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
  • Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
  • Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
  • Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Dzięki wynikom testu opracowujemy zbilansowaną indywidualną dietę

Diagnostyka Food Print – na 120 lub ponad 200 składników pokarmowych

Diagnostyka Food Print to rodzina laboratoryjnych testów pozwalających na ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych na ponad 120 oraz ponad 200 produktów pokarmowych. Testy wykonywane są w laboratorium CNS w Wielkiej Brytanii na podstawie przesłanej próbki krwi. Wynik testu przesyłany jest emailem lub listownie na wskazany adres w terminie około 14 dni.

test_foodprint



food