Skip to content

Podmiot leczniczy. Pomagamy od 1997 r.

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancje pokarmowe należą do grupy niepożądanych reakcji organizmu występujących po spożyciu pokarmów, które są dobrze tolerowane przez osoby zdrowe. Reakcje te można podzielić na reakcje o podłożu immunologicznym – alergie pokarmowe, oraz nieimmunologicznym – nietolerancje pokarmowe.

Nietolerancja pokarmowa a alergia — czym się różnią?

Objawy nietolerancji pokarmowej mają charakter zdecydowanie bardziej dyskretny, przebiegają łagodniej, co skutkuje trudniejszą identyfikacją. Pierwsze objawy pojawiają się zwykle z pewnym opóźnieniem – nawet po kilku godzinach od spożycia danego produktu i mogą utrzymywać się przez kilka godzin aż do następnego dnia.

W przypadku alergii reakcja organizmu na spożycie uczulającego produktu jest natychmiastowa i następuje tuż po zjedzeniu nawet minimalnej ilości alergenu. Tak wygląda reakcja obronna ze strony układu immunologicznego. Najczęściej występuje obrzęk utrudniający oddychanie, biegunki, wymioty. Należy wówczas wykonać testy na alergie pokarmowe.
Zobacz nasze testy biorezonansowe na alergie pokarmowe.

Natomiast osoby z nietolerancją pokarmową są zwykle w stanie spożyć umiarkowaną ilość danej substancji lub produktu bez poważniejszych następstw. Jeśli jednak przyjmują znaczne ilości danego produktu lub spożywają go zbyt często, mogą pojawić się u nich objawy nietolerancji pokarmowej, ponieważ ich organizm ma problemy z trawieniem danego pokarmu.